Při
čtení popisu mnohých kosmetických přípravků se často setkáváme
s nejrůznějšími přívlastky kolagenu. Např. hovězí, vepřový, rostlinný,
hydrolyzovaný, hydrát, nativní. Tyto pojmy nám však neřeknou více
informací o kolagenu, který je nejdůležitější bílkovinou v našem
organismu.
Důležité je vědět, že základní jednotkou kolagenu je TROPOKOLAGEN – řetězce alfa 1 a alfa 2, tvořící trojitou spirálu – trojitou šroubovici – triple helix, která je stavbou aminokyselin charakteristická pouze pro živé organismy (savce, obratlovce, ryby).
Proto vám k tomuto tématu přiblížíme alespoň základní fakta.
Aby proces zachování trojité šroubovice a biologické aktivity nebyl narušen a živé bílkoviny nepodléhaly degradaci, jsou použité metody výjimečně jemné a probíhají výhradně při použití látek pocházejících z přírody. Při výrobě bez tepelného zpracování nejsou používány žádné agresivní chemické látky. Díky unikátní autorské technologii se jedná o historicky první hydrát kolagenu bez konzervantů a parabenů, který si prokazatelně v teplotním rozmezí od 5 do 28°C i zachovává neporušenou trojitou šroubovici. Přírodní Kolagen Inventia, jako jediný na trhu v sobě ukrývá neobvyklou sílu neopakovatelného PŘÍRODNÍHO NATIVNÍHO KOLAGENU v jeho původní podobě trojité šroubovice, se kterou se nikde jinde nesetkáte. Stimuluje fibroblasty k produkci vlastního kolagenu a zároveň tvoří součást pro jeho syntézu.
Toto není další z výrobků s obsahem levného a neefektivního hydrolyzátu z bílkovin, nebo s jinou směsí, která má v názvu slovo „kolagen”, aniž by s ním měla cokoli společného.
Lyofilizace je jednou z metod získávání sušených produktů. Je založena na sublimačním vysoušení, ke kterému dochází v nízké teplotě (pod 0°C) a za velmi sníženého tlaku. Tento proces bývá používán k sušení obzvláště citlivých látek a sloučenin, zejména takových, které jsou citlivé na ohřívání. Následkem tohoto procesu si aktivní látky zachovávají svoji aktivitu a neničí se ani cenné složky, jako jsou vitamíny, bílkoviny, enzymy, minerální látky apod. Lyofilizované preparáty obsahují pouze minimální množství vody a nevyžadují žádnou konzervaci. Po lyofilizaci lze získaný preparát opět snadno vodou zředit, aniž by došlo ke ztrátě jeho organoleptických a biologických vlastností.
Tento druh kolagenu bývá nejčastěji využíván v doplňcích stravy. Zejména v těch, které jsou určeny k regeneraci pokožky, kostí a chrupavek. Lyofilizovaný kolagen však nachází své využití také při výrobě pleťových masek a kolagenových plátků či obvazů. Všechny ze jmenovaných preparátů bývají obvykle poměrně drahé, což je způsobeno vysokými náklady na lyofilizaci.
Důležité je vědět, že základní jednotkou kolagenu je TROPOKOLAGEN – řetězce alfa 1 a alfa 2, tvořící trojitou spirálu – trojitou šroubovici – triple helix, která je stavbou aminokyselin charakteristická pouze pro živé organismy (savce, obratlovce, ryby).
Proto vám k tomuto tématu přiblížíme alespoň základní fakta.
- HYDRÁT (ne hydrolyzát) přírodního, nativního kolagenu – Triple Helix zachovávající si trojitou šroubovici - ŽIVÝ KOLAGEN, který něco umí
Aby proces zachování trojité šroubovice a biologické aktivity nebyl narušen a živé bílkoviny nepodléhaly degradaci, jsou použité metody výjimečně jemné a probíhají výhradně při použití látek pocházejících z přírody. Při výrobě bez tepelného zpracování nejsou používány žádné agresivní chemické látky. Díky unikátní autorské technologii se jedná o historicky první hydrát kolagenu bez konzervantů a parabenů, který si prokazatelně v teplotním rozmezí od 5 do 28°C i zachovává neporušenou trojitou šroubovici. Přírodní Kolagen Inventia, jako jediný na trhu v sobě ukrývá neobvyklou sílu neopakovatelného PŘÍRODNÍHO NATIVNÍHO KOLAGENU v jeho původní podobě trojité šroubovice, se kterou se nikde jinde nesetkáte. Stimuluje fibroblasty k produkci vlastního kolagenu a zároveň tvoří součást pro jeho syntézu.
Toto není další z výrobků s obsahem levného a neefektivního hydrolyzátu z bílkovin, nebo s jinou směsí, která má v názvu slovo „kolagen”, aniž by s ním měla cokoli společného.
- Hydrolyzovaný kolagen
- Lyofilizovaný kolagen
Lyofilizace je jednou z metod získávání sušených produktů. Je založena na sublimačním vysoušení, ke kterému dochází v nízké teplotě (pod 0°C) a za velmi sníženého tlaku. Tento proces bývá používán k sušení obzvláště citlivých látek a sloučenin, zejména takových, které jsou citlivé na ohřívání. Následkem tohoto procesu si aktivní látky zachovávají svoji aktivitu a neničí se ani cenné složky, jako jsou vitamíny, bílkoviny, enzymy, minerální látky apod. Lyofilizované preparáty obsahují pouze minimální množství vody a nevyžadují žádnou konzervaci. Po lyofilizaci lze získaný preparát opět snadno vodou zředit, aniž by došlo ke ztrátě jeho organoleptických a biologických vlastností.
Tento druh kolagenu bývá nejčastěji využíván v doplňcích stravy. Zejména v těch, které jsou určeny k regeneraci pokožky, kostí a chrupavek. Lyofilizovaný kolagen však nachází své využití také při výrobě pleťových masek a kolagenových plátků či obvazů. Všechny ze jmenovaných preparátů bývají obvykle poměrně drahé, což je způsobeno vysokými náklady na lyofilizaci.
- Zvířecí kolagen
- Rostlinný kolagen (fitokolagen)