Kolagen
- trojitá helisa OČIMA VĚDCŮ. Žádný jiný kolagen, který je užíván ve
světové kosmetologii jako součást krémů a implantáty, netvoří trojitou
helisu.
Aminokyseliny jsou tvořeny z prvků uhlíku, kyslíku a vodíku, které reagují s atomy dusíku. Sloučení nejméně stovky aminokyselin vytvoří polypeptidový řetězec. Tak se zrodí bílkovina. Tak vzniká také kolagen. V případě kolagenu, aminokyselinové složení jeho řetězců způsobuje, že vytvoří spirálu prostorového tvaru nazývanou SUPERHELISA.
Důležitou vlastností kolagenové trojité helisy je opakující se sekvence tří aminokyselinových zbytků o obecném vzorci _X_Y_Z, kde zbytky Y a Z jsou zabudované do polypeptidového řetězce. Spirála bílkovinného řetězce je podepřena slabými vodíkovými vazbami. Tyto vazby v kolagenu, který tvoří základ živých organismů, se mohou přerušit během onemocnění, např. při zánětlivých stavech. Je to jeden z důvodů, proč člověk umírá, když teplota jeho těla překročí 42°C. Ze stejného důvodu se u kolagenu získaného ze sladkovodních ryb spirála rozpadá při vyšší teplotě než má jejich přirozené prostředí.
Trojitá helisa v živém kolagenu získaném z ryb může také velice rychle podlehnout zkáze. Stačí, když proběhne menší kyselinová reakce, způsobená proniknutím bakterií nebo znamenající nárůst teploty bílkoviny během několika minut, aby molekuly kolagenu podlehly despiralizaci.
Tehdy ztrácí kolagen biologickou aktivitu a schopnost spojit se s párovými molekulami v kůži. Pomalu podléhá denaturaci a následně koagulaci. Přestává být elixírem mládí a stává se obvyklým hydratačním gelem. Američtí (E. Gibson, L. Chang 2002) a francouzští (J. Roche 2003) vědci, upozorňují na to, že vedle faktoru teploty a kyselinové reakce, hraje určitou roli i faktor časový, současně se vstřebáváním kolagenového preparátu.
Je potřeba poukázat na to, že i ten nejlepší z doposud známých vstřebatelných preparátů vytvořených INVENTII POLISH TECHNOLOGIES si uchovává prostorovou strukturu kolagenu do 26 °C, vypadá, že je to mezní hranicí úspěchů biotechnologie.
Teplota lidského těla-okolo 37°C despiralizuje pravděpodobně kolagen aplikovaný v podobě vstřebatelného gelu již asi po 50-55 minutách. Nestačí tedy jen získat z rybí kůže kolagen a emulgovat ho do podoby gelu a tvrdit, že je to elixír mládí jak to dělají některé firmy.
Preparát, který má působit blahodárně na pokožku, musí podle klinických studií splňovat celou řadu podmínek. Vedle výše jmenovaných musí být vyrobený z bílkoviny o relativní molekulární hmotnosti tropokolagenu významně nižší než 350 000, jakou obsahuje kolagen v tkáni lidské pokožky (G. Reich 1970)
Živý kolagen INVENTII POLISH TECHNOLOGIES je získáván v relativní molekulární hmotnosti 250 000 310 000, což mu dovoluje v podstatně kratším čase (než je práh despiralizace) vniknout do pokožky a stát se součástí tkáně, bez toho, aniž by podlehl ztrátě trojité helisy, způsobené teplotou lidského těla.
Žádný jiný výrobce kolagenu na světě, vyráběného rovněž z rybího kolagenu, nezískal pozitivní vyjádření odborníků z oboru biochemie, biotechnologie a medicíny v oblasti výše jmenované problematiky.
Abychom pochopili, v čem vlastně spočívá revoluce v kosmetologii, kterou vlastně zahajujeme, je třeba vědět, že:
Kolagen a elastin - jsou pomocné proteiny, které zajišťují potřebné napětí v pokožce, její hydrataci, pružnost, elastičnost a svěžest.
Od cca 25. roku života začíná lidská kůže pomalu ztrácet tyto vlastnosti, podobně jako svaly ztrácí sílu a kosti vápník. Všechny tyto příznaky stárnutí vyplývají z postupného deficitu rozpustného kolagenu, jehož biosyntéza je s postupujícím věkem stále slabší.
Po 30. roku života prakticky u každého člověka začínají zanikat mazové a potní žlázy a postupně také vysychá a ochabuje pokožka. Objevují se vrásky. Dochází k tomu díky oslabení vláken elastinu a kolagenu, které tvoří spodní vrstvu kůže. Volné radikály, toxiny a enzym zvaný kolagenóza ničí bílkovinová vlákna a v organismu klesá hladina mikročástic a vitamínů stimulujících přirozenou produkci kolagenu fibroplasty.
Obnova kolagenu v organismu sice trvá stále, ale čím víc stárneme, tím víc začínají procesy degradace převažovat nad procesy syntézy, konkrétně syntézy rozpustného kolagenu, který doposud zajišťoval pokožce elastičnost a možnost obnovy, díky schopnosti vázat vodu.
Přírodní tropokolagen je vodní roztok kolagenu s elastinem s dodatkem kyseliny mléčné. Tvůrci se rozhodli nepoužívat jakákoliv barviva a aromatické látky ne proto, že by, jak je to v módě, brali zřetel na ekologii, ale protože měli starost o zachování trojité helisy. Kyselina mléčná je jedinou kyselinou, která neohrožuje prostorovou strukturu vláken. Podporuje a zrychluje obnovu pokožky a také redukuje skvrny.
Uvolňování komeocytů pomáhá pronikat rybím fibrilám, které jsou dopravovány v molekulách vícesytných mastných kyselin omega 3 a omega 6, do párových vláken v pokožce, než teplota těla ohrozí stavbu šroubovice.
Přírodní živý kolagen formule 5-22, potom 5-23, 5-26 a nakonec tropokolagen je vyráběn ve sterilních podmínkách, porovnatelných s laboratorními, diplomovanými chemiky. Voda používaná při produkci je podrobena hyperfiltraci metodou opačné osmózy. Nádoby a nástroje jsou zase podrobeny sterilizaci. Preparát je skladován ve skleněných nádržkách s dávkovači a před přehřátím je chráněn přepážkami, které izolují balení. Vše slouží jednomu cíli: k ochraně prostorové struktury kolagenu v preparátu, která rozhoduje o jeho účinnosti.
Vstřebávající se gel, tvoří po průniku do kůže proteinovou síťku tzn. „lešení“ pro nový kolagen produkovaný fibroblasty. Tato síťka váže vodu a lipofilové substance. Výzkumy vedené na buňkách kultivace tkání lidské pokožky pod běžným a elektronovým mikroskopem, potvrdily zvětšené množství kolagenu tvořeného fibroblasty, zesílení pokožky, zvětšené množství mucinu a slizových substancí v bradavkové vrstvě pokožky.
Vstřebatelnost tohoto preparátu, šokuje vědce. Po třiceti minutách po nanesení na pokožku se kolagen stává součástí buněk vlastní pokožky. Po necelých 48 hodinách je zjištěna zvýšená hladina hydroxiprolinu v okolí chondrocytů vytvářejících kolagen v kostech.
To jsou objektivní výsledky testů různých spolupracujících institucí. Přírodní kolagen získal rovněž velice pozitivní hodnocení v kosmetických salonech, nehtových studiích, kadeřnictvích, střediscích biologické obnovy a především v zákaznických anketách.
Tolik na téma role tohoto vynikajícího produktu v kosmetice.
Dále na téma medicíny. Nesporný vliv rybího kolagenu na léčení paradentózy, kožních alergií, akné, lupů, lupénky, popálenin, dermatóz, tvorbě lysin, opuchlin, zánětlivých stavů kloubů a řadě dalších potíží byl již popsán. Preparát vyhlazuje okraje jizev, neobvykle urychluje hojení ran, odřenin a podráždění.
Je
vyhlášený v boji s celulitidou a strijemi. Výborně tiší kousnutí nebo
bodnutí hmyzem. Likviduje pihy, zpomaluje šedivění, regeneruje vlasy a
nehty. Při potírání víček zlepšuje zrak. Používá se na afty, herpes,
ječné zrno, záděry, vředy. Kolagen zpomaluje proces odumírání mazových a
potních žláz. Léčí popraskané paty, likviduje mozoly a řeší problém
vrstvení se kůžičky kolem nehtů. Každý den se dovídáme o novém využití
preparátu např. při ošetřování koní před aukcí, nebo při přechovávání a
transportu transplantačních orgánů. Přestaneme se divit, když si
uvědomíme, že kolagen tvoří 30% bílkovin v našem těle, ale např. v oku a
v pokožce až 70%.
Rybí živý kolagen pravděpodobně vytlačí dobytčí kolagen z implantologie a z průmyslu, vyrábějícího obvazy, cévní protézy a chirurgické šití. Neobvykle slibné se zdají být i klinické studie, prováděné na skupinách lidí, trpících osteoporózou a revmatickými chorobami. Vlastně již můžeme mluvit o úspěchu, přinejmenším při symptomaticém léčení těchto chorob.
Neexistují doposud žádné zdokumentované klinické kontraindikace při užívání. Osoby citlivé na rybí bílkovinu netvoří ani promile populace.
"Colla tmel, genno rodit." V překladu z řečtiny ten,
který rodí tmel. Toto slovo vystihuje funkci kolagenu, který je vlastně
bílkovinou stmelující buněčné elementy a umožňuje vznik
jednotlivých tkání a orgánů. Celý život se kolagen v organismu neustále
obměňuje. Nejdéle zůstává v kostech, kde se obměňuje jednou ročně,
nejkratší dobu v játrech, kde to trvá jen měsíc.
Kolagen
je jednoduchá bílkovina tvořená výlučně aminokyselinami, které patří do
skupiny vláknitých bílkovin, tedy řečeno odborně, fibrilárních
skleroproteinů. Je tvořen dlouhými, spirálovitými peptidovými řetězci,
které obsahují 19 aminokyselin. Nejdůležitější z nich jsou prolin,
glycin, hydroxiprolin a hydroxilizin, přičemž poslední dvě se prakticky v
jiných bílkovinách neobjevují.
Aminokyseliny jsou tvořeny z prvků uhlíku, kyslíku a vodíku, které reagují s atomy dusíku. Sloučení nejméně stovky aminokyselin vytvoří polypeptidový řetězec. Tak se zrodí bílkovina. Tak vzniká také kolagen. V případě kolagenu, aminokyselinové složení jeho řetězců způsobuje, že vytvoří spirálu prostorového tvaru nazývanou SUPERHELISA.
Důležitou vlastností kolagenové trojité helisy je opakující se sekvence tří aminokyselinových zbytků o obecném vzorci _X_Y_Z, kde zbytky Y a Z jsou zabudované do polypeptidového řetězce. Spirála bílkovinného řetězce je podepřena slabými vodíkovými vazbami. Tyto vazby v kolagenu, který tvoří základ živých organismů, se mohou přerušit během onemocnění, např. při zánětlivých stavech. Je to jeden z důvodů, proč člověk umírá, když teplota jeho těla překročí 42°C. Ze stejného důvodu se u kolagenu získaného ze sladkovodních ryb spirála rozpadá při vyšší teplotě než má jejich přirozené prostředí.
Trojitá helisa v živém kolagenu získaném z ryb může také velice rychle podlehnout zkáze. Stačí, když proběhne menší kyselinová reakce, způsobená proniknutím bakterií nebo znamenající nárůst teploty bílkoviny během několika minut, aby molekuly kolagenu podlehly despiralizaci.
Tehdy ztrácí kolagen biologickou aktivitu a schopnost spojit se s párovými molekulami v kůži. Pomalu podléhá denaturaci a následně koagulaci. Přestává být elixírem mládí a stává se obvyklým hydratačním gelem. Američtí (E. Gibson, L. Chang 2002) a francouzští (J. Roche 2003) vědci, upozorňují na to, že vedle faktoru teploty a kyselinové reakce, hraje určitou roli i faktor časový, současně se vstřebáváním kolagenového preparátu.
Je potřeba poukázat na to, že i ten nejlepší z doposud známých vstřebatelných preparátů vytvořených INVENTII POLISH TECHNOLOGIES si uchovává prostorovou strukturu kolagenu do 26 °C, vypadá, že je to mezní hranicí úspěchů biotechnologie.
Teplota lidského těla-okolo 37°C despiralizuje pravděpodobně kolagen aplikovaný v podobě vstřebatelného gelu již asi po 50-55 minutách. Nestačí tedy jen získat z rybí kůže kolagen a emulgovat ho do podoby gelu a tvrdit, že je to elixír mládí jak to dělají některé firmy.
Preparát, který má působit blahodárně na pokožku, musí podle klinických studií splňovat celou řadu podmínek. Vedle výše jmenovaných musí být vyrobený z bílkoviny o relativní molekulární hmotnosti tropokolagenu významně nižší než 350 000, jakou obsahuje kolagen v tkáni lidské pokožky (G. Reich 1970)
Živý kolagen INVENTII POLISH TECHNOLOGIES je získáván v relativní molekulární hmotnosti 250 000 310 000, což mu dovoluje v podstatně kratším čase (než je práh despiralizace) vniknout do pokožky a stát se součástí tkáně, bez toho, aniž by podlehl ztrátě trojité helisy, způsobené teplotou lidského těla.
Žádný jiný výrobce kolagenu na světě, vyráběného rovněž z rybího kolagenu, nezískal pozitivní vyjádření odborníků z oboru biochemie, biotechnologie a medicíny v oblasti výše jmenované problematiky.
Abychom pochopili, v čem vlastně spočívá revoluce v kosmetologii, kterou vlastně zahajujeme, je třeba vědět, že:
Kolagen a elastin - jsou pomocné proteiny, které zajišťují potřebné napětí v pokožce, její hydrataci, pružnost, elastičnost a svěžest.
Od cca 25. roku života začíná lidská kůže pomalu ztrácet tyto vlastnosti, podobně jako svaly ztrácí sílu a kosti vápník. Všechny tyto příznaky stárnutí vyplývají z postupného deficitu rozpustného kolagenu, jehož biosyntéza je s postupujícím věkem stále slabší.
Po 30. roku života prakticky u každého člověka začínají zanikat mazové a potní žlázy a postupně také vysychá a ochabuje pokožka. Objevují se vrásky. Dochází k tomu díky oslabení vláken elastinu a kolagenu, které tvoří spodní vrstvu kůže. Volné radikály, toxiny a enzym zvaný kolagenóza ničí bílkovinová vlákna a v organismu klesá hladina mikročástic a vitamínů stimulujících přirozenou produkci kolagenu fibroplasty.
Obnova kolagenu v organismu sice trvá stále, ale čím víc stárneme, tím víc začínají procesy degradace převažovat nad procesy syntézy, konkrétně syntézy rozpustného kolagenu, který doposud zajišťoval pokožce elastičnost a možnost obnovy, díky schopnosti vázat vodu.
Přírodní tropokolagen je vodní roztok kolagenu s elastinem s dodatkem kyseliny mléčné. Tvůrci se rozhodli nepoužívat jakákoliv barviva a aromatické látky ne proto, že by, jak je to v módě, brali zřetel na ekologii, ale protože měli starost o zachování trojité helisy. Kyselina mléčná je jedinou kyselinou, která neohrožuje prostorovou strukturu vláken. Podporuje a zrychluje obnovu pokožky a také redukuje skvrny.
Uvolňování komeocytů pomáhá pronikat rybím fibrilám, které jsou dopravovány v molekulách vícesytných mastných kyselin omega 3 a omega 6, do párových vláken v pokožce, než teplota těla ohrozí stavbu šroubovice.
Přírodní živý kolagen formule 5-22, potom 5-23, 5-26 a nakonec tropokolagen je vyráběn ve sterilních podmínkách, porovnatelných s laboratorními, diplomovanými chemiky. Voda používaná při produkci je podrobena hyperfiltraci metodou opačné osmózy. Nádoby a nástroje jsou zase podrobeny sterilizaci. Preparát je skladován ve skleněných nádržkách s dávkovači a před přehřátím je chráněn přepážkami, které izolují balení. Vše slouží jednomu cíli: k ochraně prostorové struktury kolagenu v preparátu, která rozhoduje o jeho účinnosti.
Vstřebávající se gel, tvoří po průniku do kůže proteinovou síťku tzn. „lešení“ pro nový kolagen produkovaný fibroblasty. Tato síťka váže vodu a lipofilové substance. Výzkumy vedené na buňkách kultivace tkání lidské pokožky pod běžným a elektronovým mikroskopem, potvrdily zvětšené množství kolagenu tvořeného fibroblasty, zesílení pokožky, zvětšené množství mucinu a slizových substancí v bradavkové vrstvě pokožky.
Vstřebatelnost tohoto preparátu, šokuje vědce. Po třiceti minutách po nanesení na pokožku se kolagen stává součástí buněk vlastní pokožky. Po necelých 48 hodinách je zjištěna zvýšená hladina hydroxiprolinu v okolí chondrocytů vytvářejících kolagen v kostech.
To jsou objektivní výsledky testů různých spolupracujících institucí. Přírodní kolagen získal rovněž velice pozitivní hodnocení v kosmetických salonech, nehtových studiích, kadeřnictvích, střediscích biologické obnovy a především v zákaznických anketách.
Tolik na téma role tohoto vynikajícího produktu v kosmetice.
Dále na téma medicíny. Nesporný vliv rybího kolagenu na léčení paradentózy, kožních alergií, akné, lupů, lupénky, popálenin, dermatóz, tvorbě lysin, opuchlin, zánětlivých stavů kloubů a řadě dalších potíží byl již popsán. Preparát vyhlazuje okraje jizev, neobvykle urychluje hojení ran, odřenin a podráždění.
Rybí živý kolagen pravděpodobně vytlačí dobytčí kolagen z implantologie a z průmyslu, vyrábějícího obvazy, cévní protézy a chirurgické šití. Neobvykle slibné se zdají být i klinické studie, prováděné na skupinách lidí, trpících osteoporózou a revmatickými chorobami. Vlastně již můžeme mluvit o úspěchu, přinejmenším při symptomaticém léčení těchto chorob.
Neexistují doposud žádné zdokumentované klinické kontraindikace při užívání. Osoby citlivé na rybí bílkovinu netvoří ani promile populace.