Chcete slevu 15% ?
Při nákupu na www.shopeek.cz uplatněte v košíku tento kupón: SHOPEEK15

KONZERVACE BEZ PARABENŮ

Od listopadu roku 2007 se kolagenový hydratační gel firmy INVENTIA skládá z těchto složek (INCI): aqua, collagen, elastine, lactic acid, caprylyl glycol

Collagen - rybí kolagen spolu s menším množstvím elastinu (elastine), se při přerodu extrakčním a hydratačním procesem do vodného roztoku stává bílkovinou, která je zcela bezbranná vůči enzymům, plísním a bakteriím. Ty mohou velmi rychle započít jeho rozklad. Podobné nebezpečí se vztahuje také k jeho cenné spirální struktuře šroubovice, která je velmi citlivá na teplotu. Obsah kyseliny mléčné (lactic acid) v gelu umožňuje pozastavit rozkladné procesy.

Jiné kolagenové výrobky dostupné na trhu obsahující rybí kolagen, jsou stále konzervovány parabeny (Nipagin, Euxyl 600 apod.)

Inventia v minulosti také používala parabenový komplex, i když alespoň se snahou využít k jejich výrobě přírodních zdrojů (propylparaben tvořený v obalu ovocných kyselin brusinek). Ovšem výrobek s hrdým názvem „Přírodní" si žádal daleko více. Bylo velmi žádoucí, aby neobsahoval žádné konzervanty.

Pár slov o parabenech

Donedávna byly parabeny považovány za zcela bezpečné (a většina vědců si to myslí nadále). Největší předností parabenů je skutečnost, že i minimálním dodáním (např. v kolagenu do 0,6%) dokáže definitivně zamezit problému vzniku plísní, hub a kvasinek.

V roce 2002 se skupinka amerických vědců - „ekologů kosmetického průmyslu" - vrhlo na pronásledování parabenů. V tkáni napadené rakovinou byly údajně nalezeny produkty rozpadu parabenů, na čemž opřeli svoji hypotézu o jejich rakovinotvorném působení. Dodnes nebyla vědecky doložena. Tato domněnka však otevřela válečné pole konkurujícím kosmetickým biotechnologickým firmám. V USA, Japonsku i Francii se rozpoutala protiparabenová kampaň. Kdo má pravdu? Těžko říci.

Co je lepší?

Konzervanty v potravinách nebo riziko salmonelózy? Otrava rozsáhlých oblastí postřiky DDT proti přemnoženým komárům nebo miliony obětí malárie? Zvětrávající a plesnivé zboží již po týdnu nebo nasycené chemií? Účinná ochrana látky minimální - např. 0,5% příměsí „chemie" nebo hledání „ekologických" stabilizátorů, kterých se však obvykle musí přidávat více (např. do potravin, což obvykle kazí jejich chuť)? To jsou rozpory, které rozdělují specialisty i spotřebitele...

Intuice nám napovídá, že alespoň v kosmetologii vítězí hledisko ekologické. Takové jsou všeobecné celosvětové trendy. Tím ještě více zesílily snahy o odhalení látky, která by účinně zastoupila v přírodním kolagenu chemický konzervant. Rozhodlo až finále soutěže kosmetických výrobků v Paříži, kde až ve finále rozhodčí komise kolagen kvůli tehdejšímu obsahu propylparabenu ve složení INCI vyřadila ze soutěže.
Výzkumy s cílem vylepšit výrobek brzy předvedly možnost kolagen zcela nekonzervovat. Chybělo jen najít látku, která by byla schopná již v procesu hydratace prolomit membrány bakterií, neboli vůbec nepřipustit jejich rozvoj. Opět nám přišel na mysl prostý nápad, obrátit se na největšího odpůrce parabenů. Byla to americká firma ze skupiny Chemical Safe Skincare Co. S odpovědí byl obdržen nabídkový soupis přírodních či přírodně identických preparátů a dokonce i několik vzorků. K završení úspěchu už scházelo jen pár měsíců laboratorních testů.

Caprylyl glycol jakožto složka zdokonaleného přírodního kolagenu osvobozuje biochemiky od hamletovských dilemat, zda konzervovat menším množstvím parabenů nebo snad větším jiné chemie. Jeho přidáním do kolagenu v jednom jediném momentě, který je znám pouze polským biotechnologům (v momentě přerodu tříspirálové bílkoviny do vodného roztoku) umožňuje kolagen udržet bez konzervace. Přírodní kolagen znamená zároveň bez konzervantů!

Caprylyl glycol je mastnou kyselinou s krátkým řetězcem vázaným nejjednodušším dvouvodíkovým alkoholem. Je tedy organickou složkou, v níž se nenachází žádné jiné chemické prvky než ty, které už jsou obsaženy v přirozených uhlovodíkových řetězcích kolagenových peptidů. Caprylyl glykol není konzervantem. V kosmetickém průmyslu jej považují za CO-emulgátor a zároveň za zvlhčující látku. Prokázal se být natolik bakteriostatickým, že umožnil v průběhu hydratace upustit od finálních dodatků antibakteriální chemie.

Velký význam zde má také fakt, že tropokolagen od Iventia je opatřen dávkovačem. Jeho prostřednictvím tak prakticky nedochází k žádnému kontaktu s prsty spotřebitele. Ty bývají zdrojem bakterií i plísní. Patří mezi kosmetické výrobky na bázi proteinů, čímž se řadí mezi elitní produkty nejvyšší třídy.

Američané jej propagují jako senzační přípravek pro promaštění a regulaci zvlhčení pleti. Caprylyl glykol se prokázal být natolik slabou protiplísňovou látkou, že si vyžádal dodávání do hydrátu ve více než trojnásobném množství ve srovnání s dosud dodávanými konzervanty. Vznikl však i vedlejší efekt, který se stal dalším velmi cenným objevem. Nový „ekologický" stabilizátor se v přírodě rovněž vyskytuje v podobě gelu, ale na rozdíl od rybího kolagenu musí být ohřát ohřát až na 90°C, aby se uvolnil. Protože se dokonale snáší s bílkovinným hydrátem, jeho přidáním ve 2% množství do kolagenového roztoku tak narůstá i kritická teplotní hranice denaturace kolagenu z 26 na 28 °C (o 2 stupně více než kolagenový gel konzervovaný parabeny).

Tímto způsobem se polským biotechnologům podařily dva objevy zároveň:

  • Vytvořili kolagen bez konzervantů!!
  • Upravili kolagen do teplotně odolnější formy 5-28 !!

O zdokonaleném výrobku lze ještě říci, že díky obsahu mastných kyselin s krátkými řetězci, které jsou nosiči peptidů a aminokyselin, se zkrátil také čas vstřebávání kolagenu přes epidermis asi o 8 %. Současná generace gelu je více nadýchaná a utváří ještě neprostupnější povlak zabraňující unikání vody ze svrchní vrstvy pokožky.