Chcete slevu 15% ?
Při nákupu na www.shopeek.cz uplatněte v košíku tento kupón: SHOPEEK15

HISTORIE ŽIVÉHO KOLAGENU

Z dějin víme, že velké věci obyčejně začínají velmi nenápadně a ve většině případů velkých vynálezů hraje svou důležitou roli obyčejná náhoda. V 90.letech se skupině vědců Chemického institutu gdaňské univerzity, pracujících ve více než skromných podmínkách na úkolu, který byl svým zadáním dosti vzdálen od kosmetiky, podařilo získat z extraktu rybí kůže kolagen. Ten měl čirou náhodou stavbu aminokyselinového řetězce ideálně odpovídající našemu, lidskému.

Na tom nebylo ještě nic tak senzačního. Již dávno totiž byl ve světě používán kolagen,který se získával z kůží dobytka, později i z ryb a používal se k výrobě kosmetických implantátů, chirurgických nití, cévních protéz, obkladů a také jako složka do mastí léčících popáleniny, rozštěpy a jizvy. Kosmetické koncerny investovaly od 30 let 20. století miliony dolarů do výzkumu, jehož cílem bylo získávání kolagenu, který byl pak složkou těch nejdražších a obvykle i velmi mediálně reklamovaných krémů, masek, gelů a výživných přípravků na obličej. 
Tým pracující pod vedením Prof.Dr.Jozefa Przybylského však dokázal, že bílkovina, která byla dosud součástí kosmetických přípravků, rozhodně není totožná s lidským kolagenem. Nepodobala se lidskému, byla biologicky neaktivní, lépe řečeno byla to želatina fungující jako placebo. Při výzkumu hledání biologicky aktivního kolagenu zašli tito vědci ještě dále a objevili metodu filtrace přes vlákna BOURCE MORUŠOVÉHO, jejichž stavba je velmi podobná kolagenu a nepřerušuje křehký řetězec bílkovin udržovaný vodíkovými vazbami. Zrodil se největší polský objev na poli chemie od dob extraktu bílkovin z krila antarktického (absolutně však nevyužitého). Touto metodou získaný kolagen si totiž zachoval svoji prostorovou stavbu aminokyselin blížící se lidské, tzv. trojitá helisa (triple helix). 

Znamenalo to,že se otevřela cesta k navrácení bílkoviny pleti, jejíž deficit zapříčiňuje stárnutí a vznik různých kožních neduhů.Tedy opravdovou redukci vrásek. Ve vědeckém světě se začalo živě diskutovat na téma polského objevu. Objevil se i názor, že Poláci získali elixír mládí.

Kolagen zachovávající si trojitou helisu (trojitou šroubovici) byl senzací, ale jen ve světě vědy. V Polsku měla zpráva tak malou odezvu, že nikdo až do roku 2001 neinvestoval do praktického využití objevu ani haléř, i když by tím otevřel novou éru v kosmetice. Nikdo si tehdy ještě plně neuvědomil fakt, že je zde výrobek, který jako první působí na příčinu, nikoli na důsledek stárnutí pleti. Na přelomu století povyk kolem polského kolagenu pomalu utichal. Domácí kritici prohlásili ideu proniknutí bílkoviny do vlastní pleti pouze díky nanášení na pokožku - za medicínské kacířství. Podle odborníků ale preparát fungoval, problémem se však stala jeho teplotní nestabilita…. 

Pro kosmetické i farmaceutické koncerny to byl klíčový problém, protože velmi chtěly vlastnit jako první ve světě výhradní právo na tento jedinečný přípravek. Musíme si totiž uvědomit, že zde hovoříme o přípravku, který dokáže výrazně zlepšit pleť! Vzhledem k tomu, že první přípravek zachovával své špičkové vlastnosti pouze při teplotách v rozmezí +5 ° do +15 °C a při standardní pokojové teplotě tyto vlastnosti ztrácel, zájem firem záhy opadl. Někteří lidé to ale nevzdali a v přímoří se našly podniky, které vypustily na trh už v roce 2002 – 2003 kolagenový preparát, který ovšem musel být transportován i uchováván v chladnějších podmínkách nebo byl balen do velkých polystyrénových termosek nefunkčních v letním období. 

Zlomem, z pohledu obchodníků, který se rovnal samému objevu polského kolagenu, bylo vypracování formule přípravku firmou Inventia Polish Technologies , umožňující skladování, transport a přechovávání uživatelem při pokojové teplotě, tzn.do 22° C zanedlouho do 23° C a nyní unikátně do 28° C BEZ ZTRÁTY TROJITÉ HELISY A NEJCENNĚJŠÍCH LÁTEK
 
Dříve, než toho bylo dosaženo, senzace kolem polského kolagenu ve světě utichla. Klinické výzkumy realizované v letech 2001 – 2002 v USA, Kanadě, Francii, Kuvajtu a na Ukrajině potvrdily význam objevu s připomínkou, že kolagenový preparát vykazuje biologickou aktivitu i účinnost v teplotním prostředí 5-15 ° C. Situaci prodlužující vyjednávání se světovými odborníky, vedenými výrobcem technologicky nejpokročilejším v tvorbě obchodně výhodné formule kolagenového preparátu Inventia Polish Technologies, využila firma z přímoří, která měla být poslední ve veřejné soutěži na výhradní obchodní zastoupení vzniklé formule Q5-23, nyní i Q5-28°C.

Byl to však velký a nečekaný úspěch této společnosti v jednáních. Výrobce očekával, že firma, která se bude zabývat distribucí nové formule přírodního kolagenu, ho nasměruje do sítě maloobchodních lékáren nebo drogérií. Avšak distributor vsadil hlavně na spotřebitelskou síť.